Skip to content

ABI VÕIMALUSED

Kui tegemist on pakilise murega, siis helista:

  • Lasteabi: 116111 (24h)
  • Ohvriabi telefon 116 006 (24h)
  • Emotsionaalse toe ja hingehoiu telefon: 116 123 (igapäevaselt kell 14-24)
  • Eluliin: 6558 088 (eesti keel), 655 5688 (vene keel) (igapäevaselt kl 19-07)
  • Kiirabi: 112 (24h)

Või pöördu erakorralisele vastuvõtule:

  • Psühhiaatriakliiniku valvetuba Tallinnas: 6172 650 (24h) Paldiski mnt 52
  • Psühhiaatriakliiniku valvetuba Tartus: 731 8764 (24h) Raja tn 31
  • Psühhiaatriaosakonna valvetuba Pärnus: 516 0379 (24h) Ristiku tn 1
  • Psühhiaatriakliiniku valvetuba Viljandis: 435 4255 (24h) Jämejala, Pargi tee 14
  • Erakorralise meditsiini osakond Narvas: 357 1795 (24h) Haigla 1
  • Erakorralise meditsiini osakond Ahtmes: 331 1074 (24h) Ahtme mnt 95



Kui sa tunned, et elu on muutunud keeruliseks ja vajad tuge, siis tea, et sa pole üksi. Isegi, kui sulle tundub, et oled.
On täiesti normaalne, et vahel võib olla raske toime tulla ning abi otsimine on tugevuse märk.

Siin on mõned võimalused, kuidas saad tuge leida ja oma elus edasi liikuda:

1. Räägi kellegagi

Ära hoia oma muresid endale. Räägi usaldusväärse täiskasvanuga, olgu see pereliige, õpetaja või sõber. Kui sul pole kedagi, kellega rääkida, siis on olemas Lasteabi telefon 116 111, kuhu saad anonüümselt helistada ööpäevaringselt. Võid alati ka MTÜ Sa Suudad kontaktidel ühendust võtta ja saame Sind kuulata.

2. Otsi professionaalset abi

Koolipsühholoogid ja sotsiaalpedagoogid on olemas, et sind kuulata ja toetada. Samuti saad kasutada veebipõhiseid nõustamisteenuseid nagu Peaasi.ee, kus professionaalid annavad sulle nõu ja tuge.

3. Külasta noortekeskust

Noortekeskustes on sõbralikud noorsootöötajad, kes pakuvad tuge ja erinevaid tegevusi, et aidata sul leida oma tee ja arendada oskusi iseseisvaks eluks. Oma kohaliku noortekeskuse leiad pannes internetti otsingu (linn, kus elad ja sõna “noortekeskus”).

5. Hoolitse oma vaimse tervise eest

Leia aega tegevustele, mis teevad sulle rõõmu ja aitavad lõõgastuda, olgu selleks siis sport, muusika kuulamine või looduses viibimine. Vaimse tervise eest hoolitsemine on sama oluline kui füüsilise tervise eest hoolitsemine.

LISARESSURSID:

1. Lasteabi telefon 116 111

Lasteabi telefon on ööpäevaringselt töötav kriisitelefon, kus lapsed ja noored saavad tasuta ja anonüümselt abi ja nõu. Kõnele vastavad professionaalsed nõustajad, kes oskavad anda vajalikku tuge ja suunata edasi vastavate spetsialistide juurde.
Lisainfo ja chat: https://www.lasteabi.ee/et

2. Rajaleidja

Rajaleidja keskused pakuvad karjäärinõustamist, psühholoogilist nõustamist ja logopeedilist abi. Rajaleidja teenused on mõeldud eelkõige kooliealistele noortele, kuid vajadusel saavad abi ka nende pered ja õpetajad. Rajaleidjasse pöörduja võib olla lapsevanem, õpetaja, tugispetsialist, direktor, kohaliku omavalitsuse töötaja või vajadusel ka laps/õppija ise.
Lisainfo: https://rajaleidja.ee/

3. Peaasi.ee

Peaasi.ee on veebiplatvorm, mis pakub noortele infot vaimse tervise kohta ning võimalust saada e-nõustamist. Samuti korraldatakse erinevaid kampaaniaid ja töötubasid, et tõsta teadlikkust vaimse tervise teemadest.
Lisainfo: https://peaasi.ee/

4. Koolipsühholoogid ja sotsiaalpedagoogid

Paljudes Eesti koolides on kohapeal olemas koolipsühholoogid ja sotsiaalpedagoogid, kes pakuvad õpilastele vaimse tervise toetust, nõustamist ja kriisiabi.

5. Sotsiaalkindlustusameti ohvriabi

Ohvriabi teenus on mõeldud kõigile, kes on kogenud mingit liiki vägivalda või kriisi. Teenus hõlmab nõustamist, psühholoogilist tuge ja vajadusel suunamist teiste spetsialistide juurde. Pöördu ohvriabisse, kui sa oled ise või on keegi su lähedastest kannatanud kuriteo, vägivalla või kriisijuhtumi tõttu. Ohvriabisse võid pöörduda ka siis, kui oled näinud, kuidas kedagi on halvasti koheldud või on juhtunud õnnetus. Ohvriabi annab sulle ka nõu, kui muretsed lähedase pärast või tahad kedagi toetada.
Lisainfo: https://www.sotsiaalkindlustusamet.ee/ohvriabi

6. Noortekeskused

Noortekeskused üle Eesti pakuvad mitmesuguseid vaba aja veetmise ja enesearengu võimalusi. Paljudes keskustes on saadaval ka noorsootöötajad, kes saavad pakkuda individuaalset tuge ja nõustamist.

7. E-Teraapia ja Teraapilised Tugiteenused

Mitmed platvormid, nagu lahendus.net ja esentio.ee, pakuvad e-tervise teenuseid, sealhulgas psühholoogilist nõustamist ja teraapiat, mis on kättesaadav veebis. Küll aga võivad need teenused olla tasulised.

Vajadusel võid küsida suunamist psühholoogi või psühhiaatri poole ka oma perearstilt. Nii saad teenusele Tervisekassa toetusega.

8. Psühholoogiline nõustamine ja teraapia erakliinikutes

Erakliinikud ja -nõustajad pakuvad laia valikut psühholoogilisi ja psühhiaatrilisi teenuseid, sealhulgas kognitiiv-käitumisteraapiat, pere- ja paariteraapiat ning muid tugiteenuseid.

Neid vahendeid kasutades saab leida vajalikku tuge ja abi, et toime tulla erinevate kriiside ja raskustega. Võid ka meiega ühendust võtta ja leiame koos parima lahenduse.